Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Arithmetic Aptitude > Odd Man Out and Series > Questions and Answers

01. 8, 27, 64, 100, 125, 216, 343 
A. 27 B. 100
C. 125 D. 343

Answer and Explanation

Answer: 100

Explanation:
The pattern is 23, 33, 43, 53, 63, 73. But, 100 is not a perfect cube. 

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. 6, 9, 15, 21, 24, 28, 30 
A. 28 B. 21
C. 24 D. 30

Answer and Explanation

Answer: 28

Explanation:
Each of the numbers except 28, is a multiple of 3. 

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. 3, 8, 15, 24, 35, 48, 55, 63
A. 24 B. 63
C. 35 D. 55

Answer and Explanation

Answer: 55

Explanation:
Add 5, 7, 9, 11, 13, 15.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Find the wrong number in sequence 36, 54, 18, 27, 9, 18. 5, 4.5
A. 4.5 B. 18.5
C. 54 D. 18

Answer and Explanation

Answer: 18.5

Explanation:
The terms are alternatively multiplied by 1.5 and divided by 3. However 18.5 does not satisfy it

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Find the wrong number in sequence 582, 605, 588, 611, 634, 617, 600
A. 634 B. 611  
C. 605      D. 600

Answer and Explanation

Answer: 634

Explanation:
Alternately, 23 is added and 17 is subtracted from the terms. So. 634 is wrong

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. Find the wrong number in sequence 46080, 3840, 384, 48, 24, 2, 1
A. 1 B. 2
C. 24 D. 384

Answer and Explanation

Answer: 24

Explanation:
The terms are alternately successively divided by 12, 10, 8, 6, …. Etc. So 24 is wrong.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Find the wrong number in sequence 1, 8, 27, 64, 124, 216, 343
A. 8     B. 27    
C. 64     D. 124

Answer and Explanation

Answer: 124

Explanation:
The numbers are 13, 23, 33, 43, etc. So, 124 is wrong. It must have been 53 i.e 125.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Find the wrong number in sequence 5, 16, 6, 16, 7, 16, 9
A. 9 B. 7
C. 6 D. None of these

Answer and Explanation

Answer: 9

Explanation:
Terms at odd places are 5, 6, 7, 8 etc. and each term at even place is 16. So, 9 is wrong.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Find the wrong number in sequence 6, 13, 18, 25, 30, 37, 40
A. 25     B. 30   
C. 37     D. 40

Answer and Explanation

Answer: 40

Explanation:
The difference between two successive terms from the begininning are 7, 5, 7, 5, 7, 5. So 40 is wrong.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. 56, 72, 90, 110, 132, 150
A. 72     B. 110   
C. 132    D. 150

Answer and Explanation

Answer: 150

Explanation:
The numbers are 7 * 8, 8 * 9, 9 * 10, 10 * 11, 11 * 12, 12 * 13. So, 150 is wrong.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.