Welcome Guest | Sign in | Register
01. In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of 1 : 2 : 3. If there is Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there? 
A. 50 B. 100
C. 150 D. 200

Answer and Explanation

Answer: 150

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number? 
A. 2 : 5 B. 3 : 7
C. 5 : 3 D. 7 : 3

Answer and Explanation

Answer: 5 : 3

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio? 
A. 17 : 18 B. 21 : 22
C. 8 : 9 D. Cannot be determined

Answer and Explanation

Answer: 21 : 22

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats? 
A. 2 : 3 : 4 B. 6 : 7 : 8
C. 6 : 8 : 9 D. None of these

Answer and Explanation

Answer: 2 : 3 : 4

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Raj started off with a business with a capital of Rs.60000. Later he was joined by Kishan with Rs.40000 as his share. If Kishan received 1/3rd of the total profit after 1 year, for how many months did he invest?
A. 8 B. 4
C. 3 D. 9

Answer and Explanation

Answer: 9

Explanation:
Let Raj’s share be X and Kishan’s share be Y.
X : Y = 2 : 1 = 60000*12 : 40000*t ….(where t is number of months Kishan invested his money)
2 : 1 = 72 : 4t
36 = 4t
t = 9

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. Sanjay, Manohar and Harpreeth rented a field for cattle grazing for Rs.2700. Manohar grazed his 12 cattle for 15 days, Sanjay grazed his 20 cattle for 30 days and Harpreeth grazed his 10 cattle for 12 days. Find out the share that Manohar paid as rent.
A. 1800 B. 360
C. 540 D. 900

Answer and Explanation

Answer: 540

Explanation:
Let the share of Sanjay be X, of Manohar be Y and that of Harpreeth be Z
Therefore, X:Y:Z = 20*30 : 12*15 : 10*12
= 600 : 180 : 120 = 10 : 3 : 2
Now, 10a+3a+2a = 15a = 2700
a = 180
Manohar ‘s share is Y = 3a = 3*180 = 540

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. In a partnership for a business, Jay invests Rs.6000 for complete year & Anuj invests Rs.3000 for 6 months. What is Anuj’s share if they earn Rs.240 as profit?
A. 120 B. 80
C. 192 D. 48

Answer and Explanation

Answer: 48

Explanation:
If A invests amount C1 for T1 time and his share of profit is P1, and B invests amount C2 for T2 time and his share of profit is P2, then, C1 * T1 / C2 * T2 = P1/P2
If P is the Anuj’s share of profit, then Jay gets (240 – P)
Therefore, 6000 * 12 / 3000 * 6 = (240 - P) / P = 72/ 18 = 4
4P = (240 – P)
5P = 240
P = 48

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Two kinds of rice, 1st costs Rs.13 per kg and 2nd costs Rs.19 per kg are mixed together. Find the ratio in which the 2 types are mixed so that the mixture costs Rs.14.2 per kg?
A. 3:1 B. 4:1
C. 3:4 D. 4:3

Answer and Explanation

Answer: 4:1

Explanation:
Let the total quantity of mixture be 1. If quantity of 1st type is x then quantity of the 2nd type will be (1-x)
Therefore, 13x + 19(1-x) = 14.2
13x -19x + 19 = 14.2
4.8 = 6x
x = 0.8 ; (1-x) = 0.2
Therefore, the ratio is 0.8 : 0.2 = 4:1

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. If the ratio of present ages of krupa and Jay is 5:7 and after 6 years the ratio will be 3:4, what is the present age of Jay?
A. 42 B. 30
C. 36 D. None of these

Answer and Explanation

Answer: 42

Explanation:
As the present age of krupa and Jay are in the ratio 5:7, let their ages be 5x and 7x respectively.
Therefore, their ages after 6 years will be (5x+6) and (7x+6) respectively.
Now, it is given that (5x+6)/(7x+6) = 3/4
4*(5x+6) = 3*(7x+6)
x = 6
Hence, the present age of Jay is 7x = 7*6 = 42 years

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. The addition of two numbers is m and their quotient is y/z. The two numbers are:
A. y, z B. my/z, mz/y
C. m/(y + z), m/(y – z) D. my/(y + z), mz/(y + z)

Answer and Explanation

Answer: my/(y + z), mz/(y + z)

Explanation:
Let the numbers be a and b.
Therefore, (a+b) = m; a/b = y/z
a = yx, b = zx
(a+b) = (yx + zx) = (y+z)x = m
Therefore, x = m/(y+z)
Hence, a = my/(y+z); b = mz/(y+z)

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.