Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Arithmetic Aptitude > Stocks and Shares > Questions and Answers

01. The cost price of a Rs. 100 stock at 4 discount, when brokerage is 1/4 % is:

A. Rs. 95.75 B. Rs. 96
C. Rs. 96.25 D. Rs. 104.25

Answer and Explanation

Answer: Rs. 96.25

Explanation:
C.P. = Rs. 100 - 4 + (1/4)   = Rs. 96.25

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. A man invests some money partly in 9% stock at 96 and partly in 12% stock at 120. To obtain equal dividends from both, he must invest the money in the ratio: 
A. 3 : 4 B. 3 : 5
C. 4 : 5 D. 16 : 15

Answer and Explanation

Answer: 16 : 15

Explanation:
For an income of Re. 1 in 9% stock at 96, investment = Rs. 96/9   = Rs. 32/3

For an income Re. 1 in 12% stock at 120, investment = Rs. 120/12   = Rs. 10.

Ratio of investments = 32/3 : 10 = 32 : 30 = 16 : 15.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Rs. 9800 are invested partly in 9% stock at 75 and 10% stock at 80 to have equal amount of incomes. The investment in 9% stock is: 
A. Rs. 4800 B. Rs. 5000
C. Rs. 5400 D. Rs. 5600

Answer and Explanation

Answer: Rs. 5000

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Find the market value of the stock if 6% yields 10%.
A. 60 B. 70
C. 80 D. 100

Answer and Explanation

Answer: 60

Explanation:
Let the investment be Rs.100 for an income of Rs.10
Therefore, for an income of Rs.6, the investment = 600/10 = Rs.60

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. A company pays 12.5% dividend to its investors. If an investor buys Rs.50 shares and gets 25% on investment, at what price did the investor buy the shares?
A. 6.25 B. 25
C. 50 D. 12.5

Answer and Explanation

Answer: 25

Explanation:
Dividend on 1 share = (12.5 * 50)/100 = Rs.6.25
Rs.25 is income on an investment of Rs.100
Rs.6.25 is income on an investment of Rs. (6.25 * 100)/25 = Rs.25

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. A man invests Rs. 1980 in 3.5% stock at 99 and Rs. 3220 in 4.5% stock at 105. Find the average rate of return that he earns on his capital?
A. 5.3%  B. 4.5%
C. 4%  D. 10%

Answer and Explanation

Answer: 4% 

Explanation:
The total returns amount to {(3.5 x 1980) / 99} + {(4.5 x 3220) / 105}
=> = Rs. 208. This amount is returns on a total investment of 1980 + 3220 = Rs. 5200. Therefore, the average rate of return is (208/5200) = 0.04 = 4%

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Jaydeep invests a certain sum in 6% stock at 75, twice the sum in 7% stock at 80 and thrice the sum in 10% stock at 90. What is the average yield percent that Jaydeep gets on his investmen?
A. 8.54%  B. 8.8%
C. 9.45%  D. 9.8%

Answer and Explanation

Answer: 9.8%

Explanation:
Suppose, Jaydeep invests Rs. 100 in 6% stock at 75, Rs. 200 in 7%
=> Stock at 80 and Rs. 300 in 10% stock at 90. The yield from these three investments is, respectively, Rs. 8, Rs. 17.5 and Rs. 33.33
Jaydeep’s total investment of Rs. 600 earns him a total of Rs. 58.83. therefore the average yield on his investment is 9.8%.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. What is the annual income from 180 shares of common stock of quarterly dividend of Rs. 3.75 per share?
A. 2689 B. 2550
C. 2700 D. 2560

Answer and Explanation

Answer: 2700

Explanation:
 if a person holds one unit of stock, he will get Rs. 3.75 every 3 months
=> The annual income from unit will be Rs. 15.
=> The annual income from 180 units will be 180 x 15 = 2700

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Arvind sells 300 shares at a market value of Rs. 475. He had purchased the shares two years ago at Rs. 425. His broker charges brokerage at 11.11% of the gross value of the transaction. Determine the net gain / loss over the period.
A. Rs. 834.6 B. Rs. 835
C. Rs. 833 D. Rs. 899

Answer and Explanation

Answer: Rs. 833

Explanation:
Arvind’s income on selling the shares is (8/9) (300 x 475) = 126667.
=> His initial investment was 300 x 425 = Rs. 127500
=> Arvind’s net loss is Rs. 833.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. A man buys Rs. 1400 stock at 6%. His investment is such that he earns 8% on his investment. At what discount / premium did he buy the stock?
A. 82 B. 76
C. 75 D. 86

Answer and Explanation

Answer: 75

Explanation:
Explanation: Since 6% on Rs. 100 amounts to a return of 8%, the stock has been
=> bought at a discount. The market value of the stock is (100 x 6)/8 = 75
The stock has been bought at a discount of 25 

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.