Welcome Guest | Sign in | Register
01. Diamond is an allotropic form of:
A. Silicon B. Sulphur
C. Carbon D. Germanium

Answer and Explanation

Answer: Carbon

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Among the various allotropes of carbon,
A. diamond is the hardest, coke is the softest B. diamond is the hardest, graphite is the softest
C. diamond is the hardest, lamp black is the softest D. coke is the hardest, graphite is the softest

Answer and Explanation

Answer: diamond is the hardest, graphite is the softest

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Carbon, diamond and graphite are together called
A. allotropes B. isomers
C. isotopes D. isomorphs

Answer and Explanation

Answer: allotropes

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Potassium nitrate is used in
A. medicine B. fertiliser
C. salt D. glass

Answer and Explanation

Answer: fertiliser

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Permanent hardness of water may be removed by the addition of
A. sodium carbonate B. alum
C. potassium permanganate D. lime

Answer and Explanation

Answer: sodium carbonate

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. Soda water contains
A. carbonic acid B. sulphuric acid
C. carbon dioxide D. nitrous acid

Answer and Explanation

Answer: carbon dioxide

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Which of the following is in liquid form at room temperature?
A. Lithium B. Sodium
C. Francium D. Cerium

Answer and Explanation

Answer: Francium

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. The main constituents of pearls are
A. calcium oxide and ammonium chloride B. calcium carbonate and magnesium carbonate
C. aragonite and conchiolin D. ammonium sulphate and sodium carbonate

Answer and Explanation

Answer: calcium carbonate and magnesium carbonate

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because
A. it is a sterilising agent B. it dissolves the impurities of water
C. it is a reducing agent D. it is an oxidising agent

Answer and Explanation

Answer: it is an oxidising agent

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. What does soda water contains?
A. Carbonic acid. B. Carbon dioxide.
C. Nitrous acid. D. Sulphuric acid.

Answer and Explanation

Answer: Carbon dioxide.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. Bell metal is an alloy of
A. nickel and copper B. zinc and copper
C. brass and nickel D. tin and copper

Answer and Explanation

Answer: tin and copper

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?
A. Television B. Refrigerator
C. Tube light D. Cooking gas

Answer and Explanation

Answer: Refrigerator

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. LPG consists of mainly
A. methane, ethane and hexane B. ethane, hexane and nonane
C. methane, hexane and nonane D. methane, butane and propane

Answer and Explanation

Answer: methane, butane and propane

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. Which of the following is the lightest metal?
A. Mercury B. Lithium
C. Lead D. Silver

Answer and Explanation

Answer: Lithium

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. Which of the following does not contain a coinage metal?
A. Silver and Gold B. Zinc and Gold
C. Copper and Silver D. Copper and Gold

Answer and Explanation

Answer: Zinc and Gold

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. From which mineral is radium obtained?
A. Limestone B. Haematite
C. Pitchblende D. Rutile

Answer and Explanation

Answer: Pitchblende

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. Which is the metal that pollutes the air of a big city?
A. Lead B. Copper
C. Chromium D. Cadmium

Answer and Explanation

Answer: Lead

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. Which of the following are the ingredients of gun metal?
A. Iron, Zinc, Titanium B. Iron, tin
C. Iron, Brass, Tin D. Copper, Tin

Answer and Explanation

Answer: Copper, Tin

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. In fireworks, the green flame is produced because of
A. sodium B. barium
C. mercury D. potassium

Answer and Explanation

Answer: barium

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. Marsh gas is
A. nitrogen B. ethane
C. methane D. hydrogen

Answer and Explanation

Answer: methane

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.