Welcome Guest | Sign in | Register
01. Epoxy resins are used as
A. detergents B. insecticides
C. adhesives D. moth repellents

Answer and Explanation

Answer: adhesives

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Glass is made of the mixture of
A. quartz and mica B. sand and silicates
C. salt and quartz D. sand and salt

Answer and Explanation

Answer: sand and silicates

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?
A. Arsenous oxide B. Potassium carbonate
C. Soda ash D. Feldspar

Answer and Explanation

Answer: Arsenous oxide

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. The type of glass used in making lenses and prisms is
A. jena glass B. soft glass
C. pyrex glass D. flint glass

Answer and Explanation

Answer: flint glass

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Rayon is chemically
A. cellulose B. pectin
C. glucose D. amylase

Answer and Explanation

Answer: cellulose

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. The vast resources of unutilised natural gas can be used in the production of
A. graphite B. Synthetic petroleum
C. fertilisers D. carbide

Answer and Explanation

Answer: fertilisers

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Deep blue colour is imparted to glass by the presence of
A. cupric oxide B. nickel oxide
C. cobalt oxide D. iron oxide

Answer and Explanation

Answer: cobalt oxide

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. What are the soaps?
A. Salts of silicates B. Mixture of glycerol and alcohols
C. Sodium or potassium salts of heavier fatty acids D. Esters of heavy fatty acids

Answer and Explanation

Answer: Sodium or potassium salts of heavier fatty acids

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Wood is the main raw material for the manufacture of
A. paint B. paper
C. ink D. gun powder

Answer and Explanation

Answer: paper

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?
A. Powder type B. Liquid type
C. Soda acid type D. Foam type

Answer and Explanation

Answer: Powder type

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. Gypsum is added to cement clinker to
A. increase the tensile strength of cement B. decrease the rate of setting of cement
C. facilitate the formation of colloidal gel D. bind the particles of calcium silicate

Answer and Explanation

Answer: decrease the rate of setting of cement

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. Which of the following is a protein?
A. Natural rubber B. Starch
C. Cellulose D. None of these

Answer and Explanation

Answer: Natural rubber

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. Which is/are the important raw material(s) required in cement industry?
A. Gypsum and Clay B. Clay
C. Limestone and Clay D. Limestone

Answer and Explanation

Answer: Limestone and Clay

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?
A. By decreasing solubility of Soap B. By increasing density of Soap
C. By decreasing density of Soap D. By increasing solubility of Soap

Answer and Explanation

Answer: By decreasing solubility of Soap

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. Which one of the following is the petroleum wax?
A. Paraffin wax B. Jonoba wax
C. Carnauba wax D. Bees wax

Answer and Explanation

Answer: Paraffin wax

Explanation:
Paraffin wax is obtained from petroleum by dewaxing light lubricating oil stocks. It is used in candles, wax paper, polishes, cosmetics, and electrical insulators. It assists in extracting perfumes from flowers, forms a base for medical ointments, and supplies a waterproof coating for wood. In wood and paper matches, it helps to ignite the matchstick by supplying an easily vaporized hydrocarbon fuel

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. Which of the following is commonly called a 'polyamide'?
A. Terylene B. Nylon
C. Rayon D. Orlon

Answer and Explanation

Answer: Nylon

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. In vulcanisation, natural rubber is heated with
A. Carbon B. Silicon
C. Sulphur D. Phosphorous

Answer and Explanation

Answer: Sulphur

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. Soap is a mixture of sodium or potassium salts of
A. dicarboxylic acids B. monocarboxylic acids
C. glycerol D. tricarboxylic acids

Answer and Explanation

Answer: monocarboxylic acids

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. The major ingredient of leather is
A. collagen B. carbohydrate
C. polymer D. nucleic acid

Answer and Explanation

Answer: collagen

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. Optic fibres are mainly used for which of the following?
A. Musical instruments B. Food industry
C. Weaving D. Communication

Answer and Explanation

Answer: Communication

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.