Welcome Guest | Sign in | Register

Home > General Knowledge > Honours & Awards > Questions and Answers

01. Who among the following got the 'Bharat Ratna' award, before becoming the President of India?
A. R. Venkatramanan B. Dr. Zakir Hussain
C. V. V. Giri D. Dr. Rajendra Prasad

Answer and Explanation

Answer: Dr. Zakir Hussain

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. 'Ashoka Chakra' is awarded for
A. acts of gallantry in the presence of enemy B. gallantry by children
C. outstanding contribution to literature D. the most conspicuous bravery or self sacrifice on land, air or sea but not in the presence of the enemy

Answer and Explanation

Answer: the most conspicuous bravery or self sacrifice on land, air or sea but not in the presence of the enemy

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Tansen Samman has been instituted by the Government of?
A. Gujarat B. Maharashtra
C. Uttar Pradesh D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: Madhya Pradesh

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Who is the first Asian Winner of Nobel Prize?
A. C. V. Raman B. Rajiv Gandhi
C. Rabindranath Tagore D. Mother Teresa

Answer and Explanation

Answer: Rabindranath Tagore

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. On whom did the U. S. President George W. Bush bestow, in 2002, the U.S.'s highest award for life time achievement in the field of scientific research?
A. Arun Netravalli B. Dr.Hargoving Kohrana
C. Subramania Chandrasekar D. Professor C. Radhakrishna Rao

Answer and Explanation

Answer: Arun Netravalli

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. Sharad Joshi Samman is awarded for
A. Cartoon B. Satire and essay
C. Trade Union Activity D. Social Service

Answer and Explanation

Answer: Satire and essay

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Shanthi Swaroop Bhatnagar awards are given for
A. exploring new dimensions in creative writing in Indian languages B. outstanding contribution to science
C. creating mass awareness on environmental issues D. excellence in film direction

Answer and Explanation

Answer: outstanding contribution to science

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Arjuna Award is given for
A. Exceptional service in emergency B. Bravery on battlefield
C. Outstanding performance in sports D. Exceptional service in slum dwellers

Answer and Explanation

Answer: Outstanding performance in sports

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Gandhi Peace Prize for the year 2000 was awarded to the former President of South Africa along with
A. Sathish Dawan B. C. Subramanian
C. Grameen Bank of Bangladesh D. World Healt Organisation

Answer and Explanation

Answer: Grameen Bank of Bangladesh

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. Manav Seva Award has been instituted in the memory of
A. Rajiv Gandhi B. Dr. Rajendra Prasad
C. Indira Gandhi D. Acharya

Answer and Explanation

Answer: Rajiv Gandhi

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. Who among the following is the recipient of the first Dayawati Modi Award for art, culture and education?
A. Dharmavir Bharti B. Amitabh Bachchaan
C. B. V. Karanth D. Ashok Vajpeyi

Answer and Explanation

Answer: Amitabh Bachchaan

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. The only Indian to win the Nobel prize in physics is
A. Dr. J.C. Bose B. Dr. C. V. Raman
C. Dr. Vickram Sarabhai D. Dr. H. J. Bhabha

Answer and Explanation

Answer: Dr. C. V. Raman

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. Which is the highest gallantry award in India?
A. Param Vishishtat Seva Medal B. Param Vir Chakra
C. Kirti Chakra D. Vir Chakra

Answer and Explanation

Answer: Param Vir Chakra

Explanation:
The Param Vir Chakra (PVC) is India's highest military decoration awarded for the highest degree of valour or self-sacrifice in the presence of the enemy, similar to the British Victoria Cross, US Medal of Honor, Pakistani Nishan-e-Haider, or French Legion of Honor or Russian Cross of St. George.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. Saraswathi Samman is given annually for outstanding contribution to
A. classical music B. education
C. literature D. fine arts

Answer and Explanation

Answer: literature

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. Kalinga Award was instituted by
A. UNESCO for exceptional contribution of efforts to popularise science B. Indian Military.
C. Jnanpith, a cultural literacy society for encouraging creative writing in modern languages D. Indian Adult Education Association for outstanding contribution of adult literacy in India

Answer and Explanation

Answer: UNESCO for exceptional contribution of efforts to popularise science

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of
A. Science and Technology B. Environmental Studies
C. Literature and Journalism D. International Understanding

Answer and Explanation

Answer: Literature and Journalism

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. The journalist who refused to accept 'Padma Bhushan' was?
A. Shekaran Nair B. Khushwant Singh
C. Ratan Thiyam D. Arun Shourie

Answer and Explanation

Answer: Khushwant Singh

Explanation:
Khushwant Singh (Journalist) : Returned his Padma Bhushan in protest against Operation Blue Star (1984); awarded Padma Vibhushan in 2007.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. Which of the following societies has instituted an award for an outstanding parliamentarian?
A. Jamanlal Bajaj Foundation B. Institute of Constitutional and Parliamentary Studies
C. G. B. Pant Memorial Society D. R. D. Birla samara Kosh

Answer and Explanation

Answer: G. B. Pant Memorial Society

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. The first recipient of Nehru Award was
A. Martin Luther King B. Khan Abdul Ghaffar Khan
C. Mother Teresa D. U Thant

Answer and Explanation

Answer: U Thant

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. To whom was 'Bharat Ratna' awarded in 1999?
A. Lata Mangeshkar B. Amartya Sen
C. M. S. Subbulakshmi D. Atal Behari Vajpayee

Answer and Explanation

Answer: Amartya Sen

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.