Welcome Guest | Sign in | Register

Home > General Knowledge > Indian Culture > Questions and Answers

01.  Dandia is a popular dance of:
A. Punjab B. Tamil Nadu.
C. Gujarat D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: Gujarat

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Natya – Shastra the main source of India’s classical dances was written by:
A. Nara Muni. B. Bharat Muni.
C. Abhinav Gupt. D. Tandu Muni.

Answer and Explanation

Answer: Bharat Muni.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Which is the Holy book of Parsis?
A. Torah B. Bible
C. Zend Avesta. D. Gita

Answer and Explanation

Answer: Zend Avesta.

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Which among the following is Classical Dance of India?
A. Kathak B. Bhangara
C. Macha D. Jatra

Answer and Explanation

Answer: Kathak

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. The National Anthem was first sung in which year?
A. 1911 B. 1913
C. 1936 D. 1935

Answer and Explanation

Answer: 1911

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. Bharatnatyam is a famous dance form from:
A. Uttar Pradesh. B. Andhra Pradesh.
C. West Bengal. D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: Tamil Nadu

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?
A. Nautanki B. Garba
C. Kathakali D. Bhangra

Answer and Explanation

Answer: Garba

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Rabindranath Tagore's 'Jana Gana Mana' has been adopted as India's National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?
A. Only the first stanza B. The whole song
C. Third and Fourth stanza D. First and Second stanza

Answer and Explanation

Answer: Only the first stanza

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. The last Mahakumbh of the 20th century was held at:
A. Nasik B. Ujjain
C. Allahabad D. Haridwar

Answer and Explanation

Answer: Haridwar

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. Who is the famous Artist of musical instrument violin?
A. N.Rajan and P.L.Pawar. B. Anant Lal and Sharan Rani.
C. Annapurna Devi. D. None of these.

Answer and Explanation

Answer: N.Rajan and P.L.Pawar.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. The head quarters of Sahitya Akademi is at
A. Mumbai B. Chennai
C. New Delhi D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: New Delhi

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. Which of the following is a famous book of Indian Literature?
A. Meghdoot B. Ratnavali
C. Mitakshara D. All of these

Answer and Explanation

Answer: All of these

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. In which language is The Sangam literature written?
A. Prakrit B. Tamil
C. Hindi D. Pali

Answer and Explanation

Answer: Tamil

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
A. Lucknow B. Hyderabad
C. Jaipur D. Mysore

Answer and Explanation

Answer: Lucknow

Explanation:
Lucknow, in Uttar Pradesh (India), is the centre of chikankari , a skill of more than 200 years old. It literally means 'embroidery'. It was originally done with a white thread on a white cloth, hence the name 'white embroidery'. Now, it is done on a variety of fabrics and in a spectrum of colours.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. The traditional art of embroidery, Chikankari work is famous at:
A. Lucknow B. Hyderabad
C. Jaipur D. Mysore

Answer and Explanation

Answer: Lucknow

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. The words 'Satyameva Jayate' inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from
A. Rigveda B. Satpath Brahmana
C. Mundak Upanishad D. Ramayana

Answer and Explanation

Answer: Mundak Upanishad

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. Which of the following dances is a solo dance?
A. Ottan Thullal. B. Kuchipudi
C. Odissi D. Yakshagana

Answer and Explanation

Answer: Ottan Thullal.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity?
A. Ram B. Jaganath
C. Shiva D. Vishnu

Answer and Explanation

Answer: Jaganath

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. Kalchakra ceremony is associated with:
A. Hinduism B. Buddism
C. Jainism D. Islam

Answer and Explanation

Answer: Buddism

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. The National Song of India was composed by
A. Rabindranath Tagore B. Bankim Chandra Chatterji
C. Iqbal D. Jai Shankar Prasad

Answer and Explanation

Answer: Bankim Chandra Chatterji

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.