Welcome Guest | Sign in | Register

Home > General Knowledge > Indian Geography > Questions and Answers

01. The scarcity or crop failure of which of the following can cause a serious edible oil crisis in India?
A. coconut B. Groundnut
C. Linseed D. Mustard

Answer and Explanation

Answer: Groundnut

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?
A. Gandhi Sagar B. Hirakud
C. Periyar D. Tungabhadra

Answer and Explanation

Answer: Gandhi Sagar

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?
A. Barley and maize B. Jowar and bajra
C. Rice D. Wheat

Answer and Explanation

Answer: Rice

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?
A. Gulf of Cambay B. Gulf of Mannar
C. Backwaters of Kerala D. Chilka lake

Answer and Explanation

Answer: Gulf of Cambay

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?
A. Ganga-Brahmaputra valley B. Deccan plateau
C. Plains of northern India D. Western ghats

Answer and Explanation

Answer: Ganga-Brahmaputra valley

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. The most ideal region for the cultivation of cotton in India is
A. the Brahmaputra valley B. the Indo-Gangetic valley
C. the Deccan plateau D. the Rann of Kutch

Answer and Explanation

Answer: the Deccan plateau

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. The only state in India that produces saffron is
A. Assam B. Himachal Pradesh
C. Jammu and Kashmir D. Meghalaya

Answer and Explanation

Answer: Jammu and Kashmir

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is
A. south of the Equator B. south of the Capricorn
C. north of the Equator D. north of Tropic of Cancer

Answer and Explanation

Answer: north of the Equator

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Which of the following events took place in the Cenozoic era?
A. Formation of the rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps B. Formation of the Appalachians and central European mountains
C. Splitting of India from Antarctic D. Breaking up of Pangaea

Answer and Explanation

Answer: Formation of the rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. Which of the following crops is regarded as a plantation crop?
A. Coconut B. Cotton
C. Sugarcane D. Rice

Answer and Explanation

Answer: Coconut

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. Which country has the largest coast line?
A. USA B. Australia
C. Canada D. India

Answer and Explanation

Answer: Canada

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is
A. North-eastern zone B. North-western zone
C. Southern zone D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: Southern zone

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. The percentage of irrigated land in India is about
A. 45 B. 65
C. 35 D. 25

Answer and Explanation

Answer: 35

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. The present forest area of India, according to satellite data, is
A. increasing B. decreasing
C. static D. decreasing in open forest area but increasing in closed forest area

Answer and Explanation

Answer: decreasing

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. Which of the following crops needs maximum water per hectare?
A. Barley B. Maize
C. Sugarcane D. Wheat

Answer and Explanation

Answer: Sugarcane

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. The significant shifts in Indian agriculture during green revolution include
A. non-food grains reported some spectacular progress and shift in the cropping pattern B. major food grains, in the eastern regions productions decreased and in the northern states increased
C. both (a) and (b) D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: both (a) and (b)

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because
A. it is the older river of India B. of its large size and extent among the peninsular rivers
C. there are a fairly large number of pilgrimage centres situated on its banks D. its length is nearly the same as that of the river Ganges

Answer and Explanation

Answer: of its large size and extent among the peninsular rivers

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at
A. Guwahati B. Jamnagar
C. Mumbai D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: Jamnagar

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?
I. Higher per acre field of sugarcane
II. Higher sucrose content of sugarcane
III. Lower labour cost
IV.Longer crushing period
A. I and II B. I, II and III
C. I, III and IV D. I, II and IV

Answer and Explanation

Answer: I, II and IV

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. The India's highest annual rainfall is reported at
A. Namchi, Sikkim B. Churu, Rajasthan
C. Mawsynram, Meghalaya D. Chamba, Himachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: Mawsynram, Meghalaya

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.