Welcome Guest | Sign in | Register

Home > General Knowledge > Indian Politics > Questions and Answers

01. The new committee system constitutes an improvement over the earlier committee system in so far as
A. it assures representation to all the political parties in proportion to their strength in the Parliament B. it enables the Parliament to examine the grants of all the ministries and departments in detail
C. it enables the Parliament to accept the demands of various ministries without scrutiny D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: it enables the Parliament to examine the grants of all the ministries and departments in detail

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. The president addresses both the Houses of Parliament assembled together
A. during emergency session summoned for the purpose B. every session
C. first session after each general election and the first session of each year D. any session

Answer and Explanation

Answer: first session after each general election and the first session of each year

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. The preamble declares India as a sovereign state which implies
A. India is free to conduct her internal affairs B. India is free to conduct her external affairs
C. India is free to conduct here internal as well as external affairs D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: India is free to conduct here internal as well as external affairs

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. On whose recommendation can the President be removed from his office before the expiry of his normal term?
A. The Supreme Court B. The chief justice of India
C. Council of ministers D. The two Houses of Parliament

Answer and Explanation

Answer: The two Houses of Parliament

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. In which language can the member of Parliament express themselves in the House?
A. Only English. B. Only Hindi
C. English or Hindi D. English, Hindi or Mother tongue

Answer and Explanation

Answer: English, Hindi or Mother tongue

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. The members of the panchayat are
A. nominated by the district officer B. the electorates of the respective territorial constituencies
C. nominated by local self-government minister of the state D. nominated by the block development organization

Answer and Explanation

Answer: the electorates of the respective territorial constituencies

Explanation:
The Members of Gram Panchayats, Panch of Gram Kutchahry, Members of Panchayat Samiti and Zila Parishad are elected directly by the electorates of the respective territorial constituencies through universal adult franchise.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. The oath of office is conducted to the president by
A. the speaker of Lok Sabha B. the chief justice of India
C. the vice-president of India D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: the chief justice of India

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. The members of the Rajya Sabha are elected by
A. the people B. Lok Sabha
C. elected members of the legislative assembly D. elected members of the legislative council

Answer and Explanation

Answer: elected members of the legislative assembly

Explanation:
Members of Rajya Sabha are elected by the elected members of the Assemblies of States and Union territories in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote. 

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. The position of the prime minister of India is superior to that of his counter-part in Britain because
A. India is the biggest democracy B. India has adopted the federal system
C. India has a written constitution D. his office enjoys constitutional basis

Answer and Explanation

Answer: his office enjoys constitutional basis

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is
A. 25 years B. 21 years
C. 18 years D. 35 years

Answer and Explanation

Answer: 25 years

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. The oath of office is conducted to the president by:
A. The speaker of Lok Sabha B. The chief justice of India.
C. The vice-president of India D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: None of the above

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. The minimum age required to become the prime minister of India is
A. 25 years. B. 30 years.
C. 40 years. D. 35 years.

Answer and Explanation

Answer: 25 years.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. The president can expend out of the Contingency Fund of India
A. only with the approval of the Parliament B. without the approval of the Parliament
C. only in the case of the national calamities D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: without the approval of the Parliament

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. The national flag was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July 1947 and was presented to the nation at the midnight session of the Assembly on 14th August 1947 on behalf of
A. the minorities of India B. the National Integration Council
C. the women of India D. the people of India

Answer and Explanation

Answer: the women of India

Explanation:
The National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly on the 22nd July, 1947 and presented to the Nation on behalf of the women of India at the mid-night session of the assembly on August 14, 1947.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. What is the meaning of Bicameral legislature?
A. A single assembly. B. An elected legislature.
C. A legislature consisting of a lower and an upper chamber D. Parliamentary system of government.

Answer and Explanation

Answer: A legislature consisting of a lower and an upper chamber

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. The preamble to our constitution includes all the following except:
A. Adult franchise. B. Equality of status.
C. Fraternity.
D. Justice

Answer and Explanation

Answer: Adult franchise.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. The Parliament of India can make use of the residuary powers
A. at all times B. only during national emergency
C. during national emergency as well as constitutional emergency as well in a state D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: at all times

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. The member of a State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by the
A. Supreme Court of India B. High Court of the state
C. committee appointed by the president D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: High Court of the state

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. The name of the candidate for the office of president of India may be proposed by:
A. Any 5 citizens of India B. Any 5 members of the parliament.
C. Any 1 member of the Electoral College. D. Any 10 members of the Electoral College.

Answer and Explanation

Answer: Any 10 members of the Electoral College.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its:
A. Advisory jurisdiction. B. Appellate jurisdiction.
C. Original jurisdiction. D. Constitutional jurisdiction.

Answer and Explanation

Answer: Original jurisdiction.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.