Welcome Guest | Sign in | Register

Home > General Knowledge > World Geography > Questions and Answers

01. The most explosive type of volcano is
A. the caldera B. a cinder cone
C. basalt plateau D. shield volcanoes

Answer and Explanation

Answer: the caldera

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. The knowledge about the topography of the ocean basins has been derived from
A. seismic surveying B. echo sounder
C. side-scan sonar D. All of the above

Answer and Explanation

Answer: All of the above

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Which of the following is a satellite of Pluto?
A. Charon B. Nix
C. Hydra D. All the above

Answer and Explanation

Answer: All the above

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Which among the following gives out CFC’s / Freons?
A. Refrigerators. B. Aerosols
C. Solvents D. All of these

Answer and Explanation

Answer: All of these

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. The Ice age ended about ____ years ago.
A. 140 B. 1,400
C. 14,000 D. 140,000

Answer and Explanation

Answer: 14,000

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. The moon orbits the earth at a mean distance approximately
A. 0.384 million km B. 149.6 million km
C. 579 million km D. 227.9 million km

Answer and Explanation

Answer: 0.384 million km

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. What is the velocity of earth’s rotation at the poles?
A. 1690 kmph B. 845 kmph
C. 0 kmph D. Not determined

Answer and Explanation

Answer: 0 kmph

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. The habitats valuable for commercially harvested species are called
A. coral reefs B. sea grass bed
C. hot spots D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: sea grass bed

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. The longest river in the Common wealth of independent states is the
A. Irtysh river B. Ob river
C. Yenisei river D. Volga river

Answer and Explanation

Answer: Volga river

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. The hot and cold deserts together occupy nearly ____ land area of the world.
A. 1/2 B. 1/4th
C. 1/3rd D. 3/4th

Answer and Explanation

Answer: 1/3rd

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. The most salty sea in the world is
A. Red sea B. Dead sea 
C. Arabian sea D. Mediterranean sea

Answer and Explanation

Answer: Dead sea 

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. The largest city in Latin America is
A. Mexico city B. Caracas
C. Rio-de-Janeiro D. Buenos Aires

Answer and Explanation

Answer: Mexico city

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. The Mistral is
A. very cold wind, which blows down from the plateau of central France B. swift, dry, cold northerly wind that blows down from the western Alps and the plateau of Southern France and out over the Mediterranean
C. wind that blows for 100 days a year and may cause extensive frost damage to plants D. All of the above

Answer and Explanation

Answer: All of the above

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. What was the old name of Iran?
A. Persia B. Siam
C. Constantinople D. Rhodesia

Answer and Explanation

Answer: Persia

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. The Homolographic projection has the correct representation of
A. shape B. area
C. baring D. distance

Answer and Explanation

Answer: area

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. The main crops of kharif are
A. rice, jowar, bajra B. ragi, maize
C. cotton, jute D. All of the above

Answer and Explanation

Answer: All of the above

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. The ionosphere contains ionized air that protects the earth from
A. the ultraviolet rays of the sun B. the infrared rays of the sun
C. the falling meteorites D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: the falling meteorites

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. Prime meridian which passes through Greenwich is:
A. 0 degree meridian B. 15 degree meridian
C. 30 degree meridian D. 45 degree merdian

Answer and Explanation

Answer: 0 degree meridian

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. Radio communication takes place due to which layer?
A. Stratosphere B. Mesosphere
C. Troposphere D. Ionosphere

Answer and Explanation

Answer: Ionosphere

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. Contour lines…
A. join places of equal height above sea level on a map B. join places of equal height below sea level on a map
C. pass through equator D. run parallel to equator

Answer and Explanation

Answer: join places of equal height above sea level on a map

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.