Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Logical Reasoning > Cause and Effect > Questions and Answers

Direction to solve :
In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as
• (A) If statement I is the cause and statement II is its effect;
• (B) If statement II is the cause and statement I is its effect;
• (C) If both the statements I and II are independent causes;
• (D) If both the statements I and II are effects of independent causes; and
• (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

01. Statements:
I. The Reserve Bank of India has recently put restrictions on few small banks in the country.
II. The small banks in the private and co-operative sector in India are not in a position to withstand the competitions of the bigger in the public sector.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Statement II is the cause and statement I is its effect

Explanation:
The inability of the small banks to compete with the bigger ones shall not ensure security and good service to the customers, which is an essential concomitant that has to be looked into by the Reserve Bank. I seems to be a remedial step for the same.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Statements:
I. India has surpassed the value of tea exports this year over all the earlier years due to an increase in demand for quality tea in the European market.
II. There is an increase in demand of coffee in the domestic market during the last two years.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Both the statements I and II are independent causes

Explanation:
The two statements discuss two separate statistical and generalised results.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Statements:
I. Majority of the students in the college expressed their opinion against the college authority's decision to break away from the university and become autonomous.
II. The university authorities have expressed their inability to provide grants to its constituent colleges.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Statement II is the cause and statement I is its effect

Explanation:
Clearly, the university's decision to refuse grant to the colleges must have triggered the college authority to become autonomous.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Statements:
I. Majority of the citizens in the locality belongs to higher income group.
II. The sales in the local super market are comparatively much higher than in other localities.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Statement I is the cause and statement II is its effect

Explanation:
The comparatively higher sales in a particular locality are indicative of the high paying capacity of the residents of that locality.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Statements:
I. The life today is too fast, demanding and full of variety in all aspects which at times leads to stressful situations.
II. Number of suicide cases among teenagers is on increase.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Statement I is the cause and statement II is its effect

Explanation:
Stress in everyday life is a major cause of frustration among the youth and is bound to lead them to take harsh steps as suicide.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. I There is tremendous increase in temperature during this summer, thereby damaging crops greatly.


II The prices of vegetables have increased considerably this summer.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Statement I is the cause and statement II is its effect

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. (I) Most of the trains were cancelled due to water logging.
(II) The water level of all the tanks supplying water to the city has increased.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Both the statements I and II are effects of some common cause

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. (I) Mihir studies in standard eighth.
(II) Mihir failed in standard eighth.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Both the statements I and II are effects of independent causes

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. (I) There is a possibility of snowfall in Kashmir in the next 48hours.
(II) The handloom industries in Kashmir increased their production by 50%.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Both the statements I and II are effects of independent causes

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. (I) Ten new hospitals opened in Patna at the beginning of this year.
(II) There is a considerable reduction in the number of malaria cases in Patna.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Both the statements I and II are effects of independent causes

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. (I) Meera is a religious girl.
(II) She regularly visits the temple.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer and Explanation

Answer: Statement I is the cause and statement II is its effect

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.