Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Logical Reasoning > Course of Action > Questions and Answers

Direction to solve :
In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.
Give answer
• (A) If only I follows
• (B) If only II follows
• (C) If either I or II follows
• (D) If neither I nor II follows
• (E) If both I and II follow.

01. Statement: The Asian Development Bank has approved a $285 million loan to finance a project to construct coal ports by Paradip and Madras Port Trusts.
Courses of Action:
I. India should use financial assistance from other international financial organisations to develop such ports in other places.
II. India should not seek such financial assistance from the international financial agencies.
A.  If only I follows B. If only II follows
C.  If either I or II follows D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow.

Answer and Explanation

Answer:  If only I follows

Explanation:
Clearly, such projects shall be an asset and a source of income to the country later on. So, course I shall follow.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. . Statement: A recent study shows that children below five die in the cities of the developing countries mainly from diarrhoea and parasitic intestinal worms.
Courses of Action:
I. Governments of the developing countries should take adequate measures to improve the hygienic conditions in the cities.
II. Children below five years in the cities of the developing countries need to be kept under periodic medical check-up.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Both I and II follow

Explanation:
Clearly, the two diseases mentioned are caused by unhygienic conditions. So, improving the hygienic conditions is a step towards their eradication. Also, periodic medical check-up will help timely detection of the disease and hence a proper treatment. So, both I and II follow

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. . Statement: The State Government has decided to declare 'Kala Azar' as a notifiable disease under the Epidemics Act. Family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the State authorities.
Courses of Action:
I. Efforts should be made to effectively implement the Act.
II. The cases of punishment should be propagated through mass media so that more people become aware of the stern actions.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Both I and II follow

Explanation:
The Act is aimed at eradication of the disease and so it needs to be proclaimed and promoted. So, both the courses follow.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Statement: The availability of imported fruits has increased in the indigenous market and so the demand for indigenous fruits has been decreased.
Courses of Action:
I. To help the indigenous producers of fruits, the Government should impose high import duty on these fruits, even if these are not of good quality.
II. The fruit vendors should stop selling imported fruits. So that the demand for indigenous fruits would be increased.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Both I and II follow

Explanation:
The ideas suggested in both I and II represent unfair means to cut competition. The correct way would be to devise methods and techniques such that the indigenous producers could produce better quality fruits and make them available in the market at prices comparable with those of the imported ones. Hence, neither I nor II follows.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Statement: Majority of the students in many schools do not pass in the final examination.
Courses of Action:
I. These schools should be closed down as these have become unproductive.
II. The teachers of these schools should immediately be retrenched.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows

Answer and Explanation

Answer: Neither I nor II follows

Explanation:
Clearly, the situation demands that efforts be made to remove the lackenings in the present system of education and adequate measures be taken to improve the performance of students. Harsh measures as those given in I and II, won't help. So, none of the given courses follows.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. Statement: As many as ten coaches of a passenger train have derailed and blocked both pairs of the railway tracks.
Courses of Action:
I. The railway authorities should immediately send men and equipment to the spot to clear the railway tracks.
II. All the trains running in both the directions should be diverted to other routes.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Both I and II follow

Explanation:
The situation demands first diverting other trains to different routes so as to avert any accident, and then clearing the tracks as soon as possible. Thus, both the courses follow.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Statement: There is an unprecedented increase in migration of villagers to urban areas as it is very difficult for them to survive in their poor financial situations.

(I) The migrated villagers should be provided with alternate source of income in their villages which will make them stay put.
(II) The migrated villagers should be provided with jobs in the urban areas to help them survive.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Only I follows

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Statement: The T&R Company has decided to sponsor free scholarship to children whose parents cannot afford their school fees.

(I) The company will have to prepare details for execution of the plan.
(II) The company should reduce its other expenses to save money for the plan.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Both I and II follow

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Statement: Due to substantial reductions in air fare, a large number of passengers travelling by first class in trains have switched over to flights.

(I) The railways should reduce the number of first class coaches in trains in order to avoid losses.
(II) The railways should reduce fares of the first class coaches to retain its passengers.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows

Answer and Explanation

Answer: Only II follows

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. . Statement: A commissioner was caught taking bribe.

(I) He should be warned for future and given a second chance.
(II) He should be suspended.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Only II follows

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. . Statement: The ICFC Bank refrains from giving loans to poor people because they cannot provide any asset for security.

(I) The finance ministry must look into the matter immediately.
(II) The finance ministry should advise poor people to take loans from other banks.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Only I follows

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. Statement: The sales of BABY soaps have increased after the reduction in its price.

(I) The price should be further reduced and a further increase in sales can be expected by doing so.
(II) The increase in sales is an indication of increase in the demand. The company should thus raise back the price of soap in order to earn more profit.
A. Only I follows B. Only II follows
C. Either I or II follows D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer and Explanation

Answer: Only I follows

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.