Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Logical Reasoning > Logical Problems > Questions and Answers

Direction to solve :
The logic problems in this set present you with three true statements: Fact 1, Fact 2, and Fact 3. Then, you are given three more statements (labeled I, II, and III), and you must determine which of these, if any, is also a fact. One or two of the statements could be true; all of the statements could be true; or none of the statements could be true. Choose your answer based solely on the information given in the first three facts.

01. Fact 1: All dogs like to run.
Fact 2: Some dogs like to swim.
Fact 3: Some dogs look like their masters.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?
I: All dogs who like to swim look like their masters.
II: Dogs who like to swim also like to run.
III: Dogs who like to run do not look like their masters.
A. I only B. II only
C. II and III only D. None of the statements is a known fact.

Answer and Explanation

Answer: II only

Explanation:
Statement II is the only true statement. Since all dogs like to run, then the ones who like to swim also like to run. There is no support for statement I or statement III.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Fact 1: Most stuffed toys are stuffed with beans.
Fact 2: There are stuffed bears and stuffed tigers.
Fact 3: Some chairs are stuffed with beans.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?
I: Only children's chairs are stuffed with beans.
II: All stuffed tigers are stuffed with beans.
III: Stuffed monkeys are not stuffed with beans.
A. I only B. II only
C. II and III only D. None of the statements is a known fact.

Answer and Explanation

Answer: None of the statements is a known fact.

Explanation:
None of the three statements is supported by the known facts.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum

Direction to solve :
Each problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain.

03. A toothpick is useful.
Useful things are valuable.
A toothpick is valuable.
If the first two statements are true, the third statement is
A. true B. false
C. uncertain D. None of these

Answer and Explanation

Answer: true

Explanation:
To the extent that a toothpick is useful, it has value.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Taking the train across town is quicker than taking the bus.
Taking the bus across town is slower than driving a car.
Taking the train across town is quicker than driving a car.
If the first two statements are true, the third statement is
A. true B. false
C. uncertain D. None of these

Answer and Explanation

Answer: uncertain

Explanation:
Both the car and the train are quicker than the bus, but there is no way to make a comparison between the train and the car.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Blueberries cost more than strawberries.
Blueberries cost less than raspberries.
Raspberries cost more than both strawberries and blueberries.
If the first two statements are true, the third statement is
A. true B. true
C. uncertain D. None of these

Answer and Explanation

Answer: true

Explanation:
Because the first two statements are true, raspberries are the most expensive of the three.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. The Kingston Mall has more stores than the Galleria.
The Four Corners Mall has fewer stores than the Galleria.
The Kingston Mall has more stores than the Four Corners Mall.
If the first two statements are true, the third statement is
A. true B. false
C. uncertain D. None of these

Answer and Explanation

Answer: true

Explanation:
From the first two statements, you know that the Kingston Mall has the most stores, so the Kingston Mall would have more stores than the Four Corners Mall.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum

Direction to solve :
A cube blue on all the faces is cut into 125 cubes of equal size.

07. How many cubes are not painted on one face only?
A. 8 B. 16
C. 36 D. 54

Answer and Explanation

Answer: 36

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum

Direction to solve :
Rajat , sushil and nagesh play foot ball hockey and cricket. Rajat, Rama, Ramu and Nagesh hockey, cricket and basket ball. Rajat, Sushil Mayank and Nagesh play football and cricket.

08. Which game is played by all the boys?
A. Hockey B. Basket ball
C. Football D. Cricket

Answer and Explanation

Answer: Cricket

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Who does not play football?
A. Rajat B. Nagesh
C. Sushil D. Ramu

Answer and Explanation

Answer: Ramu

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. Which of the following two boys play all the games.
A. Nagesh, Rajat B. Mayank, Ramu
C. Ramu,Nagesh D. Sushil,Mayank

Answer and Explanation

Answer: Nagesh, Rajat

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. Rohit is seventeenth from the left end of a row of 29 boys and Karan is seventeenth from the right end in the same row. How many boys are there between 'them in the row? 
A. 3 B. 5
C. 6 D. Data inadequate 
E. None of these

Answer and Explanation

Answer: 3

Explanation:
Karan is 17th from the right end.
Number of boys to the left of Karan = (29 — 17) = 12.
So, Karan is 13th from the left end. Also, Rohit is 17th from the left end.
Clearly, there are 3 boys between Rohit and Karan.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.