Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Arithmetic Aptitude > Problems on Trains > Questions and Answers

01. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?
A. 9 a.m B. 10 a.m
C. 10.30 a.m D. 11 a.m

Answer and Explanation

Answer: 10 a.m

Explanation:
Suppose they meet x hours after 7 a.m.
Distance covered by A in x hours = 20x km.
Distance covered by B in (x - 1) hours = 25(x - 1) km.
20x + 25(x - 1) = 110
45x = 135
x = 3.
So, they meet at 10 a.m.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is:
A. 45 m B. 50 m
C. 54 m D. 72 m

Answer and Explanation

Answer: 50 m

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. How many seconds will a 500 metre long train take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the moving train if the speed of the train is 63 km/hr?
A. 25 B. 30
C. 40 D. 45

Answer and Explanation

Answer: 30

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?
A. 320 m B. 350 m
C. 650 m D. Data inadequate

Answer and Explanation

Answer: 350 m

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is: 
A. 50 m B. 72 m
C. 80 m D. 82 m

Answer and Explanation

Answer: 50 m

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long? 
A. 40 sec B. 42 sec
C. 45 sec D. 48 sec

Answer and Explanation

Answer: 40 sec

Explanation:
Formula for converting from km/hr to m/s: X km/hr = X x (5/18) m/s.
Therefore, Speed = 45 x (5/18) m/sec = 25/2 m/sec.
Total distance to be covered = (360 + 140) m = 500 m.
Formula for finding Time = Distance / Speed
Required time = (500 x 2 sec)/25 = 40 sec.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. A train without stoppages travels on an average 50 km an hour and with stoppages 40 kms an hour. Prove that the train stops on an average 12 minutes per hour.
A. 9 min  B. 10 min
C. 12 min D. 13 min

Answer and Explanation

Answer: 12 min

Explanation:
in one hour the train covers 50 km at 50 kmph, 40 km at 40 kmph
=> The difference in distance covered = 10 km
=> It would have covered this distance in 10/50 = 0.2 hours = 12 minutes
It stops for 12 minutes in an hour

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Two trains start at the same time, one from A to B and the other from B to A. if they arrive at B and A respectively 5 hours and 20 hours after they passed each other, what is the ratio of speeds of the train starting from A and that of the one starting from B?
A. 4:3 B. 1: 2
C. 2:1 D. 3:1

Answer and Explanation

Answer: 2:1

Explanation:
S1/S2 = √t1 / √t2
=> S1/S2 = √20 / √5 = √4 / 1
=> 2/1
One train travels twice as fast as the other

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. A train going at the rate of 72 km/hr over takes another train 192 meters long, going in the same direction on a parallel line at 54 km per hour and completely passes it in 1 ½ minutes. Find the time in which the trains would have completely passed each other, if they had been going in opposite directions, and also the length of the faster train
A. 218 m, 13 6/7 secs B. ] 258 m, 12 6/7 secs
C. 268 m, 12 6/7 secs D. 250 m, 14 6/7 secs

Answer and Explanation

Answer: ] 258 m, 12 6/7 secs

Explanation:
the length of the faster train b l m.
=> The two trains move at a relative speed of (72 – 54) = 18 kmph
=>(192 + l) / [(1000)(18)] = 1.5/60 = l = 258 m
=>If the trains move in opposite directions they approach each other at a relative speed of (72 + 54) = 126 kmph
=>The time taken to pass completely (192 + 258) / [(1000)(126)]3600
= 12 6/7 sec

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. A train of 24 carriages, each of 60 meters length with an engine of 60 meters length is running at a speed of 60 km/hr. find out the time within which the train will cross the bridge measure 1 ½ km in length
A. 4 minutes B. 7 minutes
C. 3 minutes D. 10 minutes

Answer and Explanation

Answer: 3 minutes

Explanation:
length of the train = 24(60) + 60 = 1500 m.
=> Total distance to be covered = 1.5 + 1.5 = 3km
=> Time taken = 3/60 = (3/60)60 = 3 minutes

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.