Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Arithmetic Aptitude > Calendar > Questions and Answers

01. Which of the following is not a leap year?
A. 700 B. 800
C. 2000 D. 1200

Answer and Explanation

Answer: 700

Explanation:
The century divisible by 400 is a leap year.
The year 700 is not a leap year.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. If 1st January 1980 is a Sunday then what will be the day on 9th September 1985?
A. Thursday B. Tuesday
C. Friday D. Monday

Answer and Explanation

Answer: Friday

Explanation:
If 1st January 1980 is a Sunday then what will be the day on 9th September 1985
From 1980 to 1984 there are 3 ordinary years and one leap year
Number of odd days = 3+2=5 odds
1st January 1985 to 9th September 1985 no of days = 31+28+31+30+31+30+31+31+9= 252 = 0 (221/7) odd days
Therefore total number of odd days = 5 + 0 = 5 odd days , which is a Friday

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. If today is Friday, what will it be after 62 days?
A. Friday B. Monday
C. Tuesday D. Thursday

Answer and Explanation

Answer: Thursday

Explanation:
From Friday, 62 days = 8 weeks and 6 odd days. Therefore the day is Thursday

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. The calendar for the year 2005 is the same as for the year?
A. 2010 B. 2013
C. 2012 D. 2011

Answer and Explanation

Answer: 2012

Explanation:
Count the number of days from 2005 onwards to get 0 odd day.
Year - Odd days
2005 - 1
2006 - 1
2007 - 1
2008 - 2
2010 - 1
2011 - 1
= 7 or 0 odd day
Hence, Calendar for the 2005 is the same as that for the year 2012.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. What day of the week was january 12, 1979?
A. Monday B. Friday
C. Tuesday D. Saturday

Answer and Explanation

Answer: Friday

Explanation:
January 12, 1979 = 1979 years + 12 days
1600 years : 0 odd days
300 years : 1 odd day
78 years have 19 leap years + 59 ordinary years i.e. 38 + 59 i.e. 97 i.e. 6 odd days
12 days of January have 5 odd days
Total number of odd days = 0 + 1+ 6+5 = 12 i.e. 5 odd days
∴ the day on January 12 , 1979 was a Friday

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. On what dates of April 2001 did Sunday fall?
A. 1st, 8th , 15th , 22nd , 29th B. 2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th
C. 4th, 11th, 18th, 25th D. 6th, 13th, 20th, 27th

Answer and Explanation

Answer: 1st, 8th , 15th , 22nd , 29th

Explanation:
Find the day on 1st April 2001, 2000 years contain 2 odd days
Jan Feb March April
31 + 28 + 31 + 1
= 91 days = 13 weeks 0 day = 0 day
Sunday fell on 1st, 8th, 15th, 22nd and 29th of April 2001.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. What was the day of the week on 17th June, 1998?
A. Monday B. Tuesday
C. Wednesday D. Thursday

Answer and Explanation

Answer: Wednesday

Explanation:
17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 300 years = (5 x 3) 1
97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.
Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 + 73) = 121 = 2 odd days.
Jan. Feb. March April May June
(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17) = 168 days
168 days = 24 weeks = 0 odd day.
Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3.
Given day is Wednesday.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. What will be the day of the week on 1st Jan 2010?
A. Friday B. Saturday
C. Sunday D. Monday

Answer and Explanation

Answer: Sunday

Explanation:
2000 yrs have 2 odd days.
Year - Odd days
2001 - 1
2002 - 2
2003 - 1
2004 - 2
2005 - 1
2006 - 1
2007 - 1
2008 - 2
2009 - 1
= 11 odd days = 4 odd days
1st Jan, 2010 has 1 odd day. Total Number of odd days = (2 + 4 + 1) = 7 = 0
Hence, 1st Jan, 2010 will be a Sunday.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. The last day of the century cannot be:
A. Sunday B. Wednesday
C. Friday D. Saturday

Answer and Explanation

Answer: Saturday

Explanation:
100 years have 5 odd days. Hence the last day of 1st century is a Friday.
200 years have 10 odd days or 1 week + 3 odd days. Hence, the last day of the 2nd century is a Wednesday.
300 years have 15 odd days or 2 week + 1 odd day. Hence, the last day of the 3rd century is a Monday.
400 years have 0 odd days. Hence, the last day of the 4th century is a Sunday.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. On 8th March 2005, Wednesday falls. What day of the week was it on 8th March, 2004?
A. Sunday B. Monday
C. Tuesday D. Wednesday

Answer and Explanation

Answer: Monday

Explanation:
The year 2004 being a leap year, has 2 odd days.
So, the day on 8th march 2005 will be two days beyond the day on 8th March 2004. But 8th march 2005 is Wednesday. So, 8th march 2004 is a Monday.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.