Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Arithmetic Aptitude > Chain Rule > Questions and Answers

01. On a scale of map, 0.6 cm represents 0.6 km. If the distance between the points on the map is 80.5 cm, then actual distance between these points Is
A. 9 km B. 72.5 km
C. 190.75 km D. 885.5 km

Answer and Explanation

Answer: 885.5 km

Explanation:
Let the Actual distance be x km. Then
More distance on the map, More is the actual distance (Direct proportion)
Hence, 0.6 : 80.5 :: 6.6 : x ó 0.6x = 80.5 * 6.6 => x = (80.5 * 6.6)/ 0.6 = 885.5

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. A man completes 5/8 of a job in 10 days. At this rate, how many more days will it take him to finish the job?
A. 5 B. 6
C. 7 D. 7.5

Answer and Explanation

Answer: 6

Explanation:
Work Done = 5/8, Balance work = (1 – 5/8) = 3/8
Less work, less days (direct proportion)
Let the required number of days be x
Then, 5/8 : 3/8 :: 10 : x <=> 5/8 * x = 3/8 * 10 <=> x = (3/8 * 10 * 8/5) = 6

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. If the price of 6 toys is Rs. 264.37, what will be the approximate price of 5 toys?
A. Rs. 140 B. Rs. 100
C. Rs. 200 D. Rs. 220

Answer and Explanation

Answer: Rs. 220

Explanation:
Let the required price be Rs. x. Then, Less toys, Less cost (Direct Proportion)
6 : 5 :: 264.37 : x
6x = (5 x 264.37)

x = (5 x 264.37)
             6

x = 220.308

Approximate price of 5 toys = Rs. 220.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. 36 Men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 27 men be able to complete the same work?
A. 29 1/5 B. 37 1/4
C. 42 D. 24

Answer and Explanation

Answer: 24

Explanation:
Let the required number of days be x
Then, less men, more days (indirect proportion)
Hence, 27 : 36 :: 18 : x
=> 27 * x = 36 * 18
=> x = 24

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. If a certain number of people can dig earth 100m deep, 25m long, and 30m broad in 12 days, then find the number of days the same number of people will require to dig earth 75m deep, 20m long and 50m broad.
A. 12 B. 18
C. 6 D. 1

Answer and Explanation

Answer: 12

Explanation:
More number of days means – more length, more depth and more width. Hence, it’s a direct proportion.
(100*25*30):(75*20*50)::12:x
75000:75000::12:x
x = 12

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. An industrial loom weaves 0.128 metres of cloth every second. Approximately, how many seconds will it take for the loom to weave 25 metres of cloth?
A. 178 B. 195
C. 204 D. 488

Answer and Explanation

Answer: 195

Explanation:
Le the required time be x seconds.
More metres, More time (Direct Proportion)

=>  0.128 : 25 :: 1 : x
=>  128x = 25 x 1

x =   25      =  25 x 1000
     0.128        128

x = 195.31.
Required time = 195 sec (approximately).

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. In a camp, there is a meal for 120 men or 200 children. If 150 children have taken the meal, how many men will be catered to with remaining meal?
A. 20 B. 30
C. 50 D. 40

Answer and Explanation

Answer: 30

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?
A. 648 B. 1800
C. 2700 D. 2100

Answer and Explanation

Answer: 1800

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. A two storeyed building is to be completed in 48 days. To meet the deadline 54 men were employed and were made to work for 10 hours a day. After 30 days 5/9th of the work was completed. How many more workers should be employed to meet the deadline if each workers are now made to work 8 hours a day?
A. 36 B. 90
C. 40 D. 50

Answer and Explanation

Answer: 36

Explanation:
54 men work 10 hours a day for 30 days and 5/9th of the work is completed.
Now, let x workers be employed to work 8 hours a day for the rest 18 days to complete 4/9th of the work.
M1D1T1W2 = M2D2T2W1
54*30*10*4/9 = x*18*8*5/9
x = 90
Hence, 36 more workers should be employed.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. A flagstaff 17.5 m high casts a shadow of length 40.25 m. The height of the building, which casts a shadow of length 28.75 m under similar conditions will be
A. 10 m B. 12.5 m
C. 17.5 m D. 21.25 m

Answer and Explanation

Answer: 17.5 m

Explanation:
Let the height of the building be x metres.
Less lengthy shadow, less is the height (Direct proportion)

Hence, 40.25 : 28.75 :: 17.5 : x
           40.25 * x = 28.75 * 17.5

           x = (28.75 * 17.5)/ 40.25
           x = 12.5

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.