Welcome Guest | Sign in | Register

Home > General Knowledge > Biology > Questions and Answers

01. Potato is a modified form (outgrowth) of
A. root B. stem
C. fruit D. leaf

Answer and Explanation

Answer: stem

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Plant bends towards the source of light on account of the movement of curvature known as
A. geotropism B. thigmotropism
C. chemotropism D. phototropism

Answer and Explanation

Answer: phototropism

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Pulses are a good source of
A. carbohydrates B. fats
C. proteins D. vitamins

Answer and Explanation

Answer: proteins

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Nymph is the name of young one of
A. butterfly B. beetle
C. housefly D. cockroach

Answer and Explanation

Answer: cockroach

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Plants absorb most part of water needed by them through their
A. embryonic zone B. growing point
C. root hairs D. zone of elongation

Answer and Explanation

Answer: root hairs

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. Pollination is best defined as
A. transfer of pollen from anther to stigma B. germination of pollen grains
C. growth of pollen tube in ovule D. visiting flowers by insects

Answer and Explanation

Answer: transfer of pollen from anther to stigma

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Myopia is connected with
A. Ears B. eyes
C. lungs D. None of these

Answer and Explanation

Answer: eyes

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Most highly intelligent mammals are
A. whales B. dolphins
C. elephants D. kangaroos

Answer and Explanation

Answer: dolphins

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Placenta is the structure formed
A. by the union of foetal and uterine tissue B. by foetus only
C. by fusion of germ layers D. None of these

Answer and Explanation

Answer: None of these

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. Process of cell division can take place by
A. heterosis B. fusion
C. mitosis D. None of these

Answer and Explanation

Answer: mitosis

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. Nitrogen is fixed in ecosystems in ways stated below. Which one of the statements below is false?
A. By cyanobacteria B. By electrical discharges in the atmosphere
C. By industrially synthesised fertilizer D. By denitrification

Answer and Explanation

Answer: By denitrification

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. Mutation is
A. a factor responsible for plant growth B. a change which affects the offspring of F2 generation only
C. a change that is inherited D. a change which affects the parents

Answer and Explanation

Answer: a change that is inherited

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. Plants receive their nutrients mainly from
A. chlorophyll B. atmosphere
C. light D. soil

Answer and Explanation

Answer: soil

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?
A. Potassium chloride B. Potassium carbonate
C. Potassium hydroxide D. Sodium bicarbonate

Answer and Explanation

Answer: Sodium bicarbonate

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. Ptyalin is an enzyme produced in the
A. salivary glands B. pituitary glands
C. thyroid glands D. pancreas

Answer and Explanation

Answer: salivary glands

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. Prothrombin which helps in clotting of blood is released by
A. lymphocytes B. erythrocytes
C. monocytes D. blood platelets

Answer and Explanation

Answer: blood platelets

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. Osmosis is the flow of solution from higher concentration to a solution of lower concentration through a semi permeable membrane. What is incorrect in this statement?
A. Exact concentration of solution is not given B. Character of semi permeable membrane is not given
C. The flow of solution is not possible through semi permeable membrane D. All are incorrect

Answer and Explanation

Answer: The flow of solution is not possible through semi permeable membrane

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. Number of chromosomes in Down's syndrome is
A. 46 B. 47
C. 48 D. 49

Answer and Explanation

Answer: 47

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. Pollen grains in plants are produced in
A. roots B. leaves
C. flower D. stem

Answer and Explanation

Answer: flower

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. Oxygen in our blood is transported by a protein named
A. haemoglobin B. keratin
C. collagen D. myoglobin

Answer and Explanation

Answer: haemoglobin

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.