Welcome Guest | Sign in | Register

Home > General Knowledge > Chemistry > Questions and Answers

01. The nucleus of a hydrogen atom consists of
A. 1 proton only. B. 1 proton + 2 neutrons
C. 1 electron only. D. 1 neutron only

Answer and Explanation

Answer: 1 proton only.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. The hottest part of the gas flame is known as
A. luminous zone B. dark zone
C. blue zone D. non-luminous zone

Answer and Explanation

Answer: non-luminous zone

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. The main use of salt in the diet is to
A. make the taste of food better B. produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
C. ease the process of cooking D. increase the solubility of food particles in water

Answer and Explanation

Answer: produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. The major constituent of air is
A. nitrogen B. carbon dioxide
C. oxygen D. hydrogen

Answer and Explanation

Answer: nitrogen

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. The main active constituent of tea and coffee is
A. nicotine B. chlorophyll
C. caffeine D. aspirin

Answer and Explanation

Answer: caffeine

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. The National Chemical Laboratory is situated in
A. New Delhi B. Bangalore
C. Pune D. Patna

Answer and Explanation

Answer: Pune

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. The human body is made up of several chemical elements; the element present in the highest proportion (65%) in the body is
A. carbon B. hydrogen
C. oxygen D. nitrogen

Answer and Explanation

Answer: oxygen

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. The inert gases are ____ in water
A. sparingly soluble B. insoluble
C. soluble D. None of these

Answer and Explanation

Answer: sparingly soluble

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. The gas used for artificial ripening of green fruit is
A. ethylene B. ethane
C. carbon dioxide D. acetylene

Answer and Explanation

Answer: ethylene

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. The gas used in the manufacture of vanaspati from vegetable oil is
A. hydrogen B. oxygen
C. nitrogen D. carbon dioxide

Answer and Explanation

Answer: hydrogen

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. The mass number of a nucleus is
A. always less than its atomic number B. the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
C. always more than the atomic weight D. a fraction

Answer and Explanation

Answer: the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. The gas present in the stratosphere which filters out some of the sun's ultraviolet light and provides an effective shield against radiation damage to living things is
A. helium B. ozone
C. oxygen D. methane

Answer and Explanation

Answer: ozone

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are
A. electrons B. positrons
C. neutrons D. mesons

Answer and Explanation

Answer: mesons

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. The monomer of polythene is
A. vinyl chloride B. ethylene
C. ethyl alcohol D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: ethylene

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. The main chemical constituent of clay is
A. silicon oxide B. aluminium borosilicate
C. zeolites D. aluminium silicate

Answer and Explanation

Answer: aluminium silicate

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. The most commonly used bleaching agent is
A. alcohol B. carbon dioxide
C. chlorine D. sodium chlorine

Answer and Explanation

Answer: chlorine

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. The first metal used by man was
A. iron B. copper
C. gold D. bronze

Answer and Explanation

Answer: copper

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. The molecules of which gas have highest speed?
A. H2 at -73oC

Subscript
B. CH4 at 300 K

Subscript
C. N2 at 1,027oC

Subscript
D. O2 at 0oC

Subscript

Answer and Explanation

Answer: H2 at -73oC

Subscript

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because
A. this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills B. this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
C. this acid was first obtained by the distillation of ants D. ants are attracted by the odour of this acid

Answer and Explanation

Answer: this acid was first obtained by the distillation of ants

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. The inexpensive and commonly used variety of glass is called soda glass. It is called so because
A. was used initially for making bottles of soda(carbonated drink) B. is made using soda(sodium carbonate)
C. was initially used for storing sodium carbonate D. is made using soda lime

Answer and Explanation

Answer: is made using soda(sodium carbonate)

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.