Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Logical Reasoning > Syllogisms > Questions and Answers

Direction to solve :
In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered 1, 2, 3, 4. You have to take the statements to be true even, if they seem to be at variance from commonly logically facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions follows from the given statements disregarding logically common known facts

01. Statements: Some parrots are pigeons. Some pigeons are sparrow. No sparrow is butterfly
Conclusions:
1. No butterfly is pigeon.
2. No sparrow is parrot.
3. Some pigeons are parrot.
A. Only (1) B. Only (1) and (2)
C. Only (1) and (3) D. Only (2) and (3)
E. Only (3).

Answer and Explanation

Answer: Only (3).

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. All the chairs are tables. Some tables are cupboards. Some cupboards are almirahs.
Conclusions:
1. Some cupboards are chairs.
2. Some almirahs are tables.
3. Some chairs are cupboards.
4. Some chairs are almirahs.
A. Only (1) B. Only (2)
C. Only (3) D. Only (4)
E. None of the four.

Answer and Explanation

Answer: None of the four.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Statements: All the tubelights are bulbs. All the bulbs are lamps. Some lamps are fans.

Conclusions:
1. Some tubelights are fans.
2. Some fans are bulbs.
3. All the tubelights are lamps.
4. Some fans are lamps.
A. Only (3) and (4) B. Only (1) and (2)
C. Only (2) and (3) D. Only (1) and (4)

Answer and Explanation

Answer: Only (3) and (4)

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Statements: Some bicycles are motorbikes. All the trucks are motorbike. All the buses are bicycles.
Conclusions:
1. Some bicycles are trucks.
2. No bus is motorbike.
3. Some trucks are bicycles.
A. Only (2) and (3). B. Only (1) and (2)
C. Only (1) and (3) D. None of these

Answer and Explanation

Answer: None of these

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Statements: All the males are mens. All the mens are childs.

Conclusions:
1. All the males are childs.
2. All the childs are males.
3. Some childs are males.
4. Some mens are males.
A. Only (1) (2) and (3) B. Only (1), (3) and (4)
C. Only (2), (3) and (4) D. All the four

Answer and Explanation

Answer: Only (1), (3) and (4)

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum

Direction to solve :
Directions: In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III, IV. You have to take the statements to be true even, if they seem to be at variance from commonly logically facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions follows from the given statements disregarding logically common known facts.

06. Statement:

I. All doors are windows.
II. All windows are black.
III. All black are brown.

Conclusions
I. Some brown are doors.
II. All windows are brown.
III. Some black are doors.
IV. All doctors are doors.
A. Only I and II follows B. Only I and III follows
C. Either II or IV follows D. None of these.

Answer and Explanation

Answer: None of these.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Statement:

I. Some doctors are engineers.
II. All engineers are typist.
III. Some typist are clerk.

Conclusions

I. Some engineers are clerks.
II. All doctors are typist.
III. Some doctors are typist.
IV. No engineer is clerk.
A. Only III follows B. Either I or IV and III follow
C. Only II follows D. Only IV follows.

Answer and Explanation

Answer: Either I or IV and III follow

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Statements All rockets are poles. Some poles are Some trams are ropes. All ropes are tents.

Conclusions
I. Some tents are trams.
II. Some ropes are rockets.
III. Some trams are rockets.
IV. Some poles are rockets.
A. I and II follow  B. I, II and III follow
C. I and III follow D. I and IV follow
E. None of these

Answer and Explanation

Answer: I and II follow 

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Statements All dials are mirrors. All mirrors are spoons. Some spoons are decks. Some decks are chairs.

Conclusions
I. Some decks are mirrors
II. Some spoons are dials.
III. Some decks are dials
IV. Some chairs are spoons.
A. None follows B. Only I follows
C. Only II follows  D. Only III follows
E. Only IV follows

Answer and Explanation

Answer: Only II follows 

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. Statements Some houses are forests. All forests are trees. Some trees are hills. All hills are buses.
Conclusions
I. Some buses are trees.
II. Some trees are houses.
III. Some hills are houses.
IV. Some buses are forests.
A. I and II follow B. I, II and IV follow 
C. I, II and III follow D. All I, II, III and IV follow
E. None of the above

Answer and Explanation

Answer: I and II follow

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.