Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Arithmetic Aptitude > Simplification > Questions and Answers

01. A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be: 
A. 22 B. 23
C. 24 D. 26

Answer and Explanation

Answer: 26

Explanation:
Let the number of hens be x and the number of cows be y.
Then, x + y = 48 .... (i)
and 2x + 4y = 140 x + 2y = 70 .... (ii)
Solving (i) and (ii) we get: x = 26, y = 22.
The required answer = 26.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ? 
A. 160 B. 175
C. 180 D. 195

Answer and Explanation

Answer: 175

Explanation:
Suppose the man works overtime for x hours.
Now, working hours in 4 weeks = (5 x 8 x 4) = 160.
160 x 2.40 + x x 3.20 = 432
3.20x = 432 - 384 = 48
x = 15.
Hence, total hours of work = (160 + 15) = 175.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed: 
A. 30 birds B. 60 birds
C. 72 birds D. 90 birds

Answer and Explanation

Answer: 30 birds

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is: 
A. 20 B. 80
C. 100 D. 200

Answer and Explanation

Answer: 100

Explanation:
Let the number of students in rooms A and B be x and y respectively.
Then, x - 10 = y + 10 x - y = 20 .... (i)
and x + 20 = 2(y - 20) x - 2y = -60 .... (ii)
Solving (i) and (ii) we get: x = 100 , y = 80.
The required answer A = 100.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is: 
A. Rs. 3500 B. Rs. 3750
C. Rs. 3840 D. Rs. 3900

Answer and Explanation

Answer: Rs. 3900

Explanation:

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. A bonus of Rs.2800 is to be divided among 3 people such that Alex gets twice as much as David, who receives one-fourth as much as Peter. What amount did Peter get?
A. 1200 B. 2000
C. 1600 D. 1500

Answer and Explanation

Answer: 1600

Explanation:
Let Peter’s share be x.
Hence, David gets x/4 and Alex gets x/2.
x + x/4 + x/2 = 2800
7x/4 = 2800
x = Rs.1600

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. A man in his will divided his total money in such a way that his wife got half of the total, 4/5th of the remaining was shared among his 4 sons equally and the rest among his 5 daughters equally. If each son got Rs.25000, what is the share of each of his daughter?
A. 10000 B. 15000
C. 25000 D. 5000

Answer and Explanation

Answer: 5000

Explanation:
Let x amount be the total money declared in the will.
Hence, x/2 is the amount that goes to the wife. Of the remaining (i.e. x/2), 4/5th is shared among 4 sons. The share received by each son is Rs.25000.
(x/2) *(4/5)/4 = 25000
(x/2) *(4/5) = 1,00,000
x*(2/5) = 1,00,000
x= 2,50,000
Now, 1/5th of x/2 is shared by 5 daughters
= 1/5 * 250000/2 = 25000
Hence, each daughter gets Rs.5000.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. The timing of a college is from 12 p.m to 4.20 p.m. Five lectures are held in the given duration and a break of 5 minutes after each lecture is given to the students. Find the duration of each lecture.
A. 52 minutes B. 45 minutes
C. 30 minutes D. 48 minutes

Answer and Explanation

Answer: 48 minutes

Explanation:
Total time a student spends in college = 4 hours 20 minutes = 260 minutes
As there are 5 lectures, the number of breaks between lectures is 4. Total time of the break = 20 minutes
Hence, the duration of each lecture is = (260 – 20)/5
= 48 minutes

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Of the total guests invited for a ceremony, 2/5th of the women and 1/4th of the men were present. What fraction of the total people attended the ceremony?
A. 1/10 B. 2/3
C. 1/3 D. 13/20

Answer and Explanation

Answer: 1/3

Explanation:
Out of every 5 women invited only 2 attended the ceremony.
Similarly, out of every 4 men invited, only 1 attended the ceremony.
Hence, out of every 9 people invited only 3 attended the ceremony = 3/9 = 1/3.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. A gardener planted 103041 trees in such a way that the number of rows were as many as were the trees in a row find the number of rows.
A. 632 B. 52
C. 32 D. 321

Answer and Explanation

Answer: 321

Explanation:
Let the number of rows be x, number of trees in each row be x.
(x)(x) = x2 = 103041,x=321

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.