Welcome Guest | Sign in | Register

Home > Arithmetic Aptitude > Average > Questions and Answers

01. The average salary of employees of 2 groups a and b in an organisation is rs 4,000. The average salary of the group a employees is rs 4,800. The average salary of the group b employees is rs 3,000. If there are 10 more employees in a than b, find the number of group a employees.
A. 35 B. 40
C. 45 D. 50

Answer and Explanation

Answer: 40

Explanation:
Let the number of group a employees be m. The number of group b employees be m -10
(m-10)/m = (4800-4000)/(4000-3000) = 0.8 and m = 50

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Average of 11 numbers is 50. If the average of the first six numbers is 49 and that of last six is 52, what is the sixth number?
A. 87 B. 56
C. 87 D. 78

Answer and Explanation

Answer: 56

Explanation:
Total of the 11 numbers= 11*50 =550
Total of the first six numbers = 6*49 = 294
The total of the list six numbers=6 * 52 = 312

Therefore the Sixth number = 294 + 312 – 550 = 56

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. A trader mixes 2 varieties of rice, one costing rs 15 per kg and the other costing rs 25 per kg, so that by selling the mixture at rs 30 per kg he makes a profit. In what ratio he mixed them?
A. 1:2 B. 2:1
C. 1:1 D. Cannot be determined

Answer and Explanation

Answer: Cannot be determined

Explanation:
As we don’t know the percentage of profit at which he sold the rice, we cannot determine the average cost price. Hence the required ratio cannot be determined.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. A vessel has 20 lts of a mixture of milk and water having 60% milk. Five litres of pure milk is added to the vessel. Find the percentage of milk in the new solution.
A. 68 B. 90
C. 95 D. 86

Answer and Explanation

Answer: 68

Explanation:
Quantity of milk in 20 lts = 0.6 * 20 = 12 lts
Upon addition of 5 lts of pure milk, the new solution of 25 lts would contain 17 lts of milk.
Percentage of milk = (17/25) (100) = 68%

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. In a cricket match, 6 players had a certain average of their runs. Seventh player makes a score of 112 runs, thereby increasing the average of their runs by 10.Find the average of first 6 players.
A. 41 B. 48
C. 42 D. 43

Answer and Explanation

Answer: 42

Explanation:
Let the average of six players=x ,Average of seven players = x + 10
Sum of scores of six players = 6x
(6x + 112)/7 = x +10 =>x = 42

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. In a class there are 90 students. 30 of them are boys. Their average mark in a test is 75. The average mark of the girls in the test is 90. Find the average mark of the class in the test.
A. 83 B. 85
C. 87 D. 86

Answer and Explanation

Answer: 85

Explanation:
The no of girls in the class are 60.
Total marks of the boys = (30)(75) = 2250
Total marks of the girls = (5)(60) = 5400
Total marks of the class = 7650
Average marks of the class in the test = 7650/90 = 85

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. There are 40 students in a class. Out of these students, one student whose weight is 100 kg goes away and at the same time a new student gets admitted into the class. Thus the average weight of the students increases by ¼ kg. find the weight of the new student.
A. 105kg B. 115kg
C. 107kg D. 110kg

Answer and Explanation

Answer: 110kg

Explanation:
∑X / n = ∑X / 40
Let A  = weight of new student
Xnew   = X + 0.25
∑Xnew = ∑X – 100 + A
(X + 0.25)40 = (X)40 – 100 + A
40X + 10 = 40X – 100 + A
A = 110 kg

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. There are 50 boys in a class whose average age is 12 years. There are 40 boys in another class whose average age is 15 years. What is the average age of both the classes taken together?
A. 12 years B. 13 years 8 months
C. 13 years 4 months D. 12 years 8 months

Answer and Explanation

Answer: 13 years 4 months

Explanation:
X1 = 12 N1 = 50
X2 = 15 N2 = 40
= (X1 N1 + X2 N2) / N1 + N2
(50 × 12) + (15 × 40) / 50 + 40
= 600 + 600 / 90
= 1200 / 90
=13 1/3 years
=13 years 4 months

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. In what proportion, can 3 varieties of sugar priced at rs 10, 12 and 18 per kg, be mixed so that the price of the mixture is rs 14 per kg?
A. 2:3:4 B. 3:4:5
C. 1:3:4 D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: 3:4:5

Explanation:
Let the required proportion be x:y:z
(10x+12y+18z) / x+y+z = 14
Going by the options, we have only choice (2) satisfying the above equation.

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. 30 horses were purchased for Rs. 12000. The average cost of 12 horses out of them is Rs 250. Find the average cost of the remaining horses.
A. Rs 550
B. Rs 500
C. Rs 650 D. Rs 600

Answer and Explanation

Answer: Rs 500

Explanation:
Cost of 12 horses= 12(250) = Rs 3000
Cost of remaining 18 horses = Rs 9000
Average cost of eighteen horses = 9000/18 = Rs 500

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.