Welcome Guest | Sign in | Register

Home > General Knowledge > Physics > Questions and Answers

01. Who among the following discovered natural radioactivity?
A. Henry Baquerel. B. Ernest Rutherford.
C. Marie Curie. D. Enrico Fermi

Answer and Explanation

Answer: Henry Baquerel.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
02. Rainbow is due to
A. absorption of sunlight in minute water droplets B. diffusion of sunlight through water droplets
C. ionisation of water deposits D. refraction and reflection of sunlight by water droplets

Answer and Explanation

Answer: refraction and reflection of sunlight by water droplets

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
03. Supersonic plane fly with the speed:
A. Of light B. Of sound
C. Less than the speed of sound D. Greater than the speed of sound.

Answer and Explanation

Answer: Greater than the speed of sound.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
04. Planets are
A. luminous heavenly bodies revolving around a star B. non-luminous heavenly bodies
C. luminous heavenly bodies that twinkle D. luminous heavenly bodies that do not twinkle

Answer and Explanation

Answer: non-luminous heavenly bodies

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
05. Light from the Sun reaches us in nearly
A. 2 minutes B. 4 minutes
C. 8 minutes D. 16 minutes

Answer and Explanation

Answer: 16 minutes

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
06. The absorption of ink by blotting paper involves
A. viscosity of ink B. capillary action phenomenon
C. diffusion of ink through the blotting D. siphon action

Answer and Explanation

Answer: capillary action phenomenon

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
07. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
A. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere B. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
C. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere D. lightning discharge in atmosphere

Answer and Explanation

Answer: collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
08. Sir C.V. Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which of the following phenomenon of radiation?
A. Scattering B. Diffraction
C. Interference D. Polarization

Answer and Explanation

Answer: Scattering

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
09. Intensity of sound at a point is …………its distance from the source.
A. Directly proportional to square of B. Directly proportional to
C. Inversely proportional to. D. Inversely proportional to square of

Answer and Explanation

Answer: Inversely proportional to square of

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
10. Sound travels at the fastest speed in
A. steel B. water
C. air D. vacuum

Answer and Explanation

Answer: steel

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
11. Solar eclipse will take place when
A. the sun is between the moon and the earth B. the earth is between the moon and the sun
C. the moon is between the sun and the earth D. the moon does not lie on the line joining the sun and the earth

Answer and Explanation

Answer: the moon is between the sun and the earth

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
12. Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its
A. amplitude B. velocity
C. wavelength D. frequency

Answer and Explanation

Answer: amplitude

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
13. Radio telescopes are better than optical telescopes because
A. they can detect faint galaxies which no optical telescope can B. they can work even in cloudy conditions
C. they can work during the day and night D. All of the above

Answer and Explanation

Answer: All of the above

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
14. Stars twinkle because
A. the intensity of light emitted by them changes with time B. the distance of the stars from the earth changes with time
C. the refractive index of the different layers of the earth's atmosphere changes continuously, consequently the position of the image of a start changes with time D. the light from the star is scattered by the dust particles and air molecules in the earth's atmosphere

Answer and Explanation

Answer: the refractive index of the different layers of the earth's atmosphere changes continuously, consequently the position of the image of a start changes with time

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
15. Out of the following pairs, choose the pair in which the physical quantities do not have identical dimension?
A. Pressure and Young's modules B. Planck's constant and Angular momentum
C. Impulse and moment of force D. Force and rate of change of linear momentum

Answer and Explanation

Answer: Impulse and moment of force

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
16. Stars which appear single to the naked eye but are double when seen through a telescope are
A. novas and supernovas B. binaries
C. asteroids D. quasars

Answer and Explanation

Answer: binaries

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
17. Why are radio telescopes better than optical telescopes?
A. They can work during day and night. B. They can work even in cloudy conditions.
C. They can detect faint galaxies which no optical telescope can. D. All of the above.

Answer and Explanation

Answer: All of the above.

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
18. Rainbow is produced when sunlight fall on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this?
I. Diffusion
II. Refraction
III.Internal reflection
A. I, II and III B. I and II
C. II and III D. I and III

Answer and Explanation

Answer: II and III

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
19. RADAR is used for
A. locating submerged submarines B. receiving a signals in a radio receiver
C. locating geostationary satellites D. detecting and locating the position of objects such as aeroplanes

Answer and Explanation

Answer: detecting and locating the position of objects such as aeroplanes

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum
20. Planets do not twinkle because
A. they emit light of a constant intensity B. their distance from the earth does not change with time
C. they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light D. they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not noticeable

Answer and Explanation

Answer: they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not noticeable

Explanation:
There is no explanation...

Report Errors

Name:

Loading...

VView Answer | RReport | DDiscuss in Forum



Partner Sites
LucentBlackBoard.com                  SoftLucent.com                  LucentJobs.com
All rights reserved 2012-2015 SoftLucent.